του Δουρβανίδη Ιορδάνη

Όπως σε κάθε εγκυμοσύνη έτσι και στη δική σας, φτάνει η στιγμή που ο γιατρός σας ζητάει να κάνετε την καμπύλη σακχάρου. Ένα ωραίο πρωινό κάπου στην 24η με 28η βδομάδα κυήσεως πηγαίνετε να κάνετε το τεστ ανοχής της γλυκόζης και στα αποτελέσματα μια (τουλάχιστον) από τις τρεις τιμές σας είναι παθολογική (εκτός φυσιολογικών ορίων). Αυτό σημαίνει ότι έχετε σακχαρώδη διαβήτη κύησης (ΣΔΚ). Με λίγα λόγια κάποια πράγματα που ακούγατε πριν την εγκυμοσύνη, όπως « πρέπει να τρώτε για δυο», « ότι σου μυρίζει πρέπει να το φας» κλπ   πρέπει να τα ξεχάσετε. Ο διαβήτης κύησης δεν αποτελεί εμπόδιο στην διεξαγωγή μιας ομαλής εγκυμοσύνης αρκεί να ακολουθήσετε συγκεκριμένες οδηγίες.

Πως αντιμετωπίζεται ο διαβήτης κύησης; Αντιμετωπίζεται σε πρώτη φάση με διατροφή και στη συνέχεια με τη χρήση ινσουλίνης αν οι τιμές παραμένουν υψηλές. Η διατροφική αντιμετώπιση δε διαφέρει από τον τρόπο προσέγγισης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης). Ένας πρακτικός τρόπος για να ρυθμίσετε το σακχαρώδη διαβήτη, χωρίς να σας φανεί βουνό, είναι να ακολουθήσετε τους παρακάτω κανόνες.


Ο διαβήτης κύησης δεν αποτελεί εμπόδιο 

στην διεξαγωγή μιας ομαλής εγκυμοσύνης

αρκεί να ακολουθήσετε συγκεκριμένες οδηγίες.


  1. Δώστε έμφαση στην καλή ενυδάτωση. Αν σας δυσκολεύει βάλτε το ξυπνητήρι ανά μια ώρα για την υπενθύμιση του νερού και ανά 3 ώρες για την υπενθύμιση των γευμάτων.
  2. Δοκιμάστε τα αγαπημένα σας όσπρια σε μορφή σαλάτας και συνοδεύστε με μια πρωτεΐνη όπως αυγό, τυρί, κοτόπουλο ή ψάρι. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός βοηθάει στη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη του γεύματος.
  3. Δοκιμάστε να φάτε το πρωινό σας με φέτες ψωμί χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (θα το βρείτε με αυτό το όνομα) ή σικάλεως αντί για άσπρο.
  4. Καταναλώστε τουλάχιστον ένα φρούτο όπως το μήλο ή το αχλάδι με τη φλούδα την ημέρα (αφού το πλύνετε καλά) μαζί με ξηρούς καρπούς για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με φυτικές ίνες και ως ένα σνακ χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
  5. Καταναλώστε ένα ποτήρι κεφίρ την ημέρα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι. Τα προβιοτικά που περιέχουν θα σας βοηθήσουν στο έντερο που λόγω προγεστερόνης ίσως αντιμετωπίσει πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Έτσι, ενισχύετε την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που τόσο χρειάζεται το σώμα σας σε αυτή τη φάση της κύησης.
  6. Δοκιμάστε σαν συνοδευτικό με το κρέας, δημητριακά που σταθεροποιούν και μειώνουν το σάκχαρο όπως το πλιγούρι και το κινόα. Εναλλακτικά  δοκιμάστε ρύζι μπασμάτι το οποίο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με το άσπρο.
  7. Η κατανάλωση κάποιου γλυκού όπως η μαύρη σοκολάτα ή άλλου με γλυκαντικά γίνεται με τη σύμφωνη πάντα γνώμη του διαβητολόγου ή του γυναικολόγου που σας παρακολουθεί. Φυσικά με την προϋπόθεση ότι οι τιμές σας είναι σε καλό επίπεδο χωρίς τη χρήση ινσουλίνης θα μπορείτε να εντάξετε εσείς ή ο διαιτολόγος σας κάποιο γλυκό στη διατροφή σας. Να θυμάστε πάντα ότι στον διαβήτη κύησης ορίζεται σαν προτεραιότητα η υγεία της μητέρας και του εμβρύου και όχι η διατροφική απόλαυση.

Μπορώ να αποφύγω την ινσουλίνη; Η σύγχρονη τάση είναι να μη χορηγείται ινσουλίνη με το παραμικρό. Ο γιατρός συνήθως παραπέμπει την έγκυο σε ένα διαιτολόγο αν διαπιστώσει ότι ο αυτοέλεγχος δεν αποδίδει. Εάν οι τιμές νηστείας καθώς και οι τιμές που θα υποδείξει ο γιατρός για μέτρηση είναι στα φυσιολογικά επίπεδα ενώ ταυτόχρονα το έμβρυο αναπτύσσεται φυσιολογικά τότε υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε έως τον τοκετό χωρίς την θεραπεία της ινσουλίνης.

Γιατί απέκτησα σακχαρώδη διαβήτη ενώ πρόσεχα;  Το παράδοξο με τον ΣΔΚ είναι ότι μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε γυναίκες με φυσιολογικό βάρος,  με καλή φυσική κατάσταση και αρκετά προσεκτικές στην διατροφή τους. Η μειωμένη έκκριση ινσουλίνης είναι ως έναν βαθμό φυσιολογική στην εγκυμοσύνη εξαιτίας κάποιων ορμονών που δρουν ανταγωνιστικά ως προς την ινσουλίνη όπως είναι το γαλακτογόνο του πλακούντα, η κορτιζόλη, η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν οι ανάγκες για γλυκόζη (τροφοδοτεί το έμβρυο) και ταυτόχρονα αυξάνει η αντίσταση των κυττάρων της μητέρας στην ινσουλίνη. Για διάφορους λόγους με σημαντικότερους την ηλικία (ανω των 30 αυξάνει ο κίνδυνος), την κληρονομικότητα και την παχυσαρκία εμφανίζεται διαβήτης κύησης.

Τι θα συμβεί μετά την εγκυμοσύνη; Μετά το τέλος της εγκυμοσύνης το σάκχαρο επανέρχεται στα φυσιολογικά (αν δεν είχατε ιστορικό διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη). Συνήθως όμως εμφανίζεται και  στην επόμενη εγκυμοσύνη. Το 60% των γυναικών με ΣΔΚ εγκαθιστούν μόνιμο διαβήτη μετά από 10-16 χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι αν δείξετε την απαραίτητη προσοχή στη διατροφή και την άσκηση σας δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μικρή περιπέτεια στο ταξίδι της εγκυμοσύνης. Ιδανικά, οι σωστές διατροφικές επιλογές θα σας ακολουθούν εφ’ όρους ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*