Είναι σίγουρα μια από τις πιο απολαυστικές καλοκαιρινές επιλογές σε φρούτο. Το αγαπημένο μας καρπούζι αν και αποτελείται κατά 92% από νερό, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Καλλιεργείται σε 96 χώρες και υπάρχουν 1200 ποικιλίες. Πάμε να δούμε 10 ενδιαφέροντα στοιχεία που ενδεχομένως δε γνωρίζατε μέχρι σήμερα!

 1. Στα αγγλικά ονομάζονται watermelons (υδροπέπονα) καθώς όπως είπαμε αποτελούνται κατά 92% από νερό.
 2. Τα καρπούζια χωρίς κουκούτσια δεν είναι γενετικά τροποποιημένα αλλά προϊόντα υβριδισμού, δηλαδή μιας φυσικής διαδικασίας που αξιοποιούν οι καλλιεργητές. Τα λευκά κουκούτσια που συναντάμε σε τέτοια καρπούζια είναι άδεια κελύφη σπόρων.
 3. Είναι πολύ πλούσια σε λυκοπένιο το οποίο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μάλιστα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση από τη τομάτα η οποία είναι ευρέως γνωστή για το λυκοπένιο που παρέχει.
 4. Έχει ευεργετική δράση στα μαλλιά και στο δέρμα. Αυτό οφείλεται στη Βιταμίνη Α που περιέχει. Ένα φλιτζάνι καρπούζι παρέχει στον οργανισμό το ¼ της Βιταμίνης Α που απαιτείται ημερησίως. Η βιταμίνη Α βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος και των μαλλιών και ενθαρρύνει επίσης την υγιή ανάπτυξη νέων κυττάρων κολλαγόνου και ελαστίνης.
 5. Τα κουκούτσια είναι στην αρκετά θρεπτικά με υψηλά επίπεδα μαγνησίου, ψευδαργύρου και πρωτεΐνης.Μασήστε τα κουκούτσια πριν τα καταπιείτε για βέλτιστη διατροφική αξία. Και όχι δεν θα φυτρώσει καρπούζι στην κοιλιά σας 😛
 6. Ο συνδυασμός του με φέτα δεν είναι τυχαίος. Το αλάτι βοηθάει στο να απελευθερωθεί χυμός και αρώματα από το καρπούζι. Στην Αίγυπτο χρησιμοποιούν καθαρό αλάτι με το καρπούζι.
 7. Ξεχάστε το χτύπημα του καρπουζιού για να δείτε αν είναι ώριμο (άρα και πιο γλυκό). Υπάρχουν πιο πρακτικοί τρόποι που καλό είναι να γνωρίζετε:
  • Αξιολογείστε το βάρος του. Ένα ώριμο καρπούζι θα είναι βαρή για το μέγεθός του.
  • Αξιολογείστε το κίτρινο μέρος του φλοιού που σχηματίζεται από την επαφή με το έδαφος. Αν είναι έντονο πορτοκαλί, σημαίνει ότι το καρπούζι είναι ώριμο.
  • Αξιολογείστε τις καφέ γραμμές που σχηματίζονται από την επαφή των μελισσών με τα λουλούδια του φυτού. Όσο περισσότερες γραμμές τόσο πιο γλυκό το καρπούζι.
 8. Αν αγοράσετε το καρπούζι σας από ψυγείο θα πρέπει να το συντηρήσετε στο ψυγείο. Αν όμως το αγοράσατε ζεστό, συντηρήστε το εκτός ψυγείου ολόκληρο μέχρι την κατανάλωση. Έρευνες δείχνουν ότι τα καρπούζια εκτός ψυγείου είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
 9. Από γεωπονικής άποψης, τα καρπούζια έχουν συγγένεια με τα αγγούρια και τις κολοκύθες.
 10. Από τη στιγμή που κόβεται στο χωράφι, τα καρπούζι έχει διάρκεια ζωής περίπου 3-4 εβδομάδες.

Καλή απόλαυση

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*