του Δουρβανίδη Ιορδάνη

Έχουμε ακούσει σίγουρα πως το να τρως μπροστά στην τηλεόραση δεν είναι καλό για τη διατροφή. Στην ουσία δεν πρόκειται για αστικό μύθο, η τηλεόραση και τα τελευταία χρόνια τα κινητά και οι υπολογιστές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διατροφή μας και ειδικά των μικρών παιδιών.

Έρευνες δείχνουν ότι όταν ένα παιδί τρώει βλέποντας τηλεόραση αυξάνεται η πιθανότητα να κάνει υπερκατανάλωση ενός σνακ και είναι πιο ευάλωτο σε κάποια από τα τρόφιμα που διαφημίζονται. Κατά μέσο όρο ένα παιδί εκτίθεται καθημερινά σε τουλάχιστον 10 διαφημίσεις τροφίμων που αφορούν τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες και αλάτι.

Πρακτικά όμως, πως μπορεί μια οικογένεια να περιορίσει τη συνήθεια αυτή η οποία μάλιστα κρατάει εδώ και χρόνια;

  • Μια απλή λύση είναι να συμφωνήσει ΟΛΗ η οικογένεια στο να μην ανοίγει η τηλεόραση ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή κατά τη διάρκεια του γεύματος. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η διατροφή και οι οικογενειακοί δεσμοί.
  • Αφιερώστε χρόνο σαν οικογένεια γύρω από τη διατροφή. Επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά σας το τοπικό μανάβικο, ασχοληθείτε με την κηπουρική (ακόμα και σε μία γλάστρα μπορείτε να φυτέψετε ρίγανη, βασιλικό κλπ). Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αποκτούν μια διαφορετική οπτική γύρω από τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Επιτρέψτε στα παιδιά να βοηθήσουν στην κουζίνα. Ξεκινώντας από την ασφάλεια τροφίμων, τη σημασία της σωστής συντήρησης και ατομικής υγιεινής (πχ καλό πλύσιμο χεριών), τα παιδιά διασκεδάζουν συμμετέχοντας στη διαδικασία προετοιμασίας ενός γεύματος. Αυτό πολλές φορές βοηθάει στο να ξεπεράσουν κάποια αποστροφή προς ένα τρόφιμο (πχ σαλάτα). Δώστε τους απλές αρμοδιότητες όπως να κόψουν με τα χέρια τους τα φύλλα μαρουλιού ή να αναμείξουν στερεά (πχ αλεύρι με μαγιά) ή ακόμα και να σας διαβάζουν τις οδηγίες από το βιβλίο των συνταγών.

  • Να θυμάστε πάντα, τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της παρατήρησης. Έτσι, σας δίνεται η ευκαιρία να δώσετε το καλό παράδειγμα και να τα καθοδηγήσετε γύρω από σωστές διατροφικές επιλογές που θα το ωφελήσουν στη μετέπειτα ζωή του. Αν για παράδειγμα το παιδί βλέπει τους γονείς να κάθονται το βράδυ με διάφορα σνακ μπροστά από την τηλεόραση, θα συμπεράνει αυτόματα ότι αυτό είναι το σωστό. Επίσης αν παρατηρεί τους γονείς να τρώνε στο πόδι, να τσιμπολογάν συνεχώς από μια ανοιχτή συσκευασία κλπ, θα κάνει πιθανότατα το ίδιο. Μη δίνετε απλά συμβουλές στα παιδιά, ακολουθήστε τες κι εσείς.
  • Περιορίστε σε φυσιολογικό βαθμό (1 ώρα τη μέρα για παιδιά 2-5 ετών) την έκθεση σε τηλεόραση και υπολογιστή/κινητό ακόμα και χωρίς να συνοδεύεται από γεύμα. Και τέλος προτιμήστε πλατφόρμες χωρίς διαφημίσεις (ή με διαφημίσεις που μπορούν να παρακαμφθούν).

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*