ΠΩΣ ΤΑ SUPERFOODS ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Βρισκόμαστε αισίως στο έτος 2021, οι ώρες εργασίας για το μέσο πολίτη πολλές φορές ξεπερνάνε το 8ωρο (για όσους δουλεύουν και στην περίοδο της καραντίνας), ενώ το άγχος συνεχώς αυξάνεται. Ο ελεύθερος χρόνος που κάποτε υπήρχε και μπορούσε να επενδυθεί στη γυμναστική ή σε κάποια δραστηριότητα, έχει μειωθεί. Πολλές φορές μία διατροφική-ανθυγιεινή επιβράβευση μετά τη δουλειά φαντάζει δίκαιη. Και στον αντίποδα; Η ανάγκη μας να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος, να έχουμε το σώμα που ονειρευόμαστε το καλοκαίρι, να έχουμε περισσότερη ενέργεια και να κοιμόμαστε καλύτερα.
Και σε ποιόν δεν αρέσουν οι τηγανιτές πατάτες, τα μπέργκερ, το ψήσιμο κρέατος μαζί με παρέα και φυσικά αλκοόλ; Ποιος μπορεί να αντισταθεί στο γλυκό μετά το κυρίως γεύμα; Υπάρχει όμως περίπτωση να αλλάξουν αυτές οι συνήθειες;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ και περιλαμβάνει την έντεχνη ένταξη των γνωστών μας superfoods στη διατροφή. Με αυτόν τον τρόπο και γλιτώνουμε αρκετές θερμίδες αντικαθιστώντας κάποιο τρόφιμο με superfood και παράλληλα δεχόμαστε τις ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας.
Τι είναι τα superfoods;
Τα superfoods είναι τροφές που έχουν σε υψηλή συγκέντρωση ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία. Εκτός όλων αυτών, τα superfoods βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης της γρίπης και του κρυολογήματος. Προσθέστε τα στην καθημερινή διατροφή σας και σύντομα θα επωφεληθείτε.
Η γνωστή μας τα τελευταία χρόνια κινόα είναι θάμνος του οποίου οι σπόροι είναι βρώσιμοι και τους βρίσκουμε στη φύση σε πολλά χρώματα. Είναι ελεύθερη σε γλουτένη, πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες ενώ καλύπτει τον οργανισμό με μικροθρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να την εντάξετε στη διατροφή σας σε σαλάτες όπως ταμπουλέ, σαν συνοδευτικό μαζί με κρέας, αντικαθιστώντας το ρύζι ή τις πατάτες και σαν δημητριακό για ένα καλό πρωινό μαζί με γιαούρτι, μπανάνα και κανέλα για παράδειγμα, ή αν προτιμούμε αλμυρό πρωινό μαζί με αβοκάντο, αυγό και ντομάτα.
Οι σπόροι τσία από την άλλη χρησιμοποιούνται για τη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL), για την ομαλή λειτουργία του εγκέφαλου, του νευρικού συστήματος, της καρδίας αλλά και του εντέρου κυρίως στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν τον καταλυτικό ρόλο που έχουν στον κορεσμό και τη βοήθεια που προσφέρουν στην γαστρική κένωση.
Οι σπόροι είναι σχετικά άγευστοι, οπότε μπορείτε εύκολα να τους αναμίξετε για παράδειγμα στο χυλό για τα pancakes το πρωί, ή μαζί με γιαούρτι και φρούτα ή ακόμα και σαν συστατικό για τις σπιτικές μπάρες ενέργειας.
Και φυσικά δεν ξεχνάμε το αγαπημένο μας κακάο το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή, πρωτεΐνη, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Τελευταίες έρευνες μάλιστα έδειξαν ότι ένα ρόφημα κακάο αποδίδει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι ένα ποτήρι κρασί.
Αποτελεί ένα πολύ ωραίο σνακ συνοδεύοντάς το με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, ενώ είναι ιδανικό για το γεύμα σας μετά το γυμναστήριο για την αναπλήρωση του γλυκογόνου.
Ένα άλλο ρόφημα, πιο δροσερό, είναι το κεφίρ, ένα ζυμούμενο γαλακτοκομικό προϊόν, πλούσιο σε προβιοτικούς μικροοργανισμούς που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ τροφοδοτεί με βιταμίνη D και B12 τον οργανισμό. Αποτελεί ένα ιδανικό πρωινό με τη μορφή smoothie αναμεμιγμένο με μπανάνα και μέλι δίνοντας ενέργεια και αίσθημα κορεσμού, αλλά και από μόνο του αποτελεί ένα γρήγορο σνακ.
Τα μύρτιλα σε συνδυασμό με τα προβιοτικά που λαμβάνουμε από το γιαούρτι και το κεφίρ, αποτελούν σημαντικό όπλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη, της διάρροιας, των προβλημάτων δυσπεψίας, λοιμώξεων του ουροποιητικού κ.ά. Επιπλέον, αποτελούν εξαιρετικό γεύμα για μαθητές και φοιτητές στην περίοδο της εξεταστικής, διότι ενισχύουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
Χρησιμοποιούνται μέσα σε γιαούρτι ή ρόφημα αμυγδάλου με δημητριακά, δίνουν ευχάριστη νότα μέσα στη σαλάτα ενώ πολλοί τα χρησιμοποιούν για την παρασκευή smoothies.
Όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς και ιδιαίτερα τα καρύδια η συμβουλή είναι μία, βάλτε τα στη διατροφή σας. Εκτός από το πλούσιο θρεπτικό τους προφίλ καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες κυρίως βιταμίνη E, πρωτεΐνες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και φωσφόρο, προσδίδουν και γεύση και υφή στα γεύματα σας. Με αυτό τον τρόπο κάνετε τη διατροφή σας πιο ενδιαφέρουσα και σε καμιά περίπτωση βαρετή και δύσκολη. Αποτελούν μια καλή επιλογή για σνακ μαζί με κάποιο φρούτο προσφέροντας το αίσθημα του κορεσμού, απογειώνουν τις σαλάτες σας, ενώ συνδυάζονται πολύ καλά με τη μαύρη σοκολάτα μια άλλη υπερτροφή πλούσια σε πολυφαινόλες.
Τέλος, να μην ξεχνάμε τα όσπρια όπως η σόγια και τα φασόλια. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο και φολικό οξύ. Αντικαθιστούν επάξια την πρωτεΐνη του κρέατος αν συνδυαστούν με ρύζι για να δημιουργηθούν πρωτεΐνες υωηλής βιολογικής αξίας. Τα όσπρια μπορούν να αποτελέσουν από μόνα τους ένα γεύμα ή να χρησιμοποιηθούν σαν σαλάτα κυρίως το βράδυ δίνοντας ένα γεύμα χαμηλό θερμιδικά και πλούσιο σε κορεσμό. Τέλος μια καλή ιδέα είναι να παρασκευάσουμε μπιφτέκια από όσπρια φτιάχνοντας μπέργκερ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.