του Δουρβανίδη Ιορδάνη

Μόλις επιστρέψατε στο σπίτι και επιτέλους απολαμβάνετε το γεύμα που τόση ώρα υπομονετικά αναμένατε. Αφού έχετε τελειώσει και κάθεστε αναπαυτικά….ΞΑΦΝΙΚΑ….έρχεται μια ακαταμάχητη επιθυμία για γλυκό ή για λίγο ψωμί, ή ένα κριτσίνι που είδατε πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Τι πραγματικά συμβαίνει; Έχετε στ’ αλήθεια έλλειψη ενέργειας ή είναι κάτι άλλο;

Ενώ η σωματική πείνα έρχεται σταδιακά όταν έχει φτάσει η ώρα να φάμε, υπάρχει και η λεγόμενη συναισθηματική πείνα. Η συναισθηματική πείνα εμφανίζεται ξαφνικά, ακόμα και μετά από ένα πλούσιο βραδινό. Προκαλεί αίσθημα ενοχής, ειδικά μετά από υπερφαγικά επεισόδια και ανάγκη αυτοτιμωρίας (πχ δε θα φάω τίποτα για πολλές ώρες). Αντίθετα με τη σωματική πείνα στην οποία θέλουμε να καταναλώσουμε μια ποικιλία τροφίμων για να δώσουμε ενέργεια στο σώμα μας (πχ πρωτεΐνη, υδατάνθρακα, σαλάτα, κάποιο φρούτο κλπ), η συναισθηματική πείνα εστιάζει σε συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων τα οποία είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα: γλυκά, κριτσίνια, μπισκότα, ψωμί, πίτες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται οριστικά με την πρόσληψη τροφής αλλά με την κατανόηση και την αποδοχή των συναισθημάτων που την προάγουν (πχ βαρεμάρα, μοναξιά, στρες μετά τη δουλειά).

Οπότε, η καταγραφή και προσπάθεια διαχείρισης των συναισθημάτων που την προκαλούν είναι το σημαντικότερο βήμα στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ή να φτάσουμε σε υγιές βάρος.

Αν το συναίσθημα που εντοπίσατε σχετίζεται με το στρες της καθημερινότητας, όπως πολλές φορές συμβαίνει, δοκιμάστε αντί να καταναλώσετε κάποιο γεύμα, να φορέσετε τα παπούτσια σας και να πάτε για ένα ελαφρύ περπάτημα, να τηλεφωνήσετε σε κάποιον ή να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

Πολλές φορές πίσω από την ανεξέλεγκτη ανάγκη για φαγητό κρύβεται κούραση (σωματική και πνευματική). Ακούστε το σώμα σας και δώστε του τον ύπνο και τη χαλάρωση που του λείπει.

Για να ξεπεράσετε το συναίσθημα της μοναξιάς, τηλεφωνήστε σε κάποιο άτομο που σας φτιάχνει τη διάθεση, διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε μουσική ή απλά περιηγηθείτε στο διαδίκτυο και αναζητείστε δημιουργικό υλικό.

Τέλος, υπάρχει η περίπτωση η πείνα σας να είναι πραγματική και να χρειάζεστε απλά ένα εξτρά ισορροπημένο γεύμα. Φροντίστε, ειδικά αν είναι το γεύμα πριν τον ύπνο να είναι κάτι ελαφρύ. Έξυπνες ιδέες είναι:

Αβγά με αβοκάντο και τοματίνια. Και σε αυτή την περίπτωση, συνδυάζουμε μια καλή πηγή πρωτεΐνης, με τα καλά λιπαρά, το κάλιο και την τρυπτοφάνη του αβοκάντο.

Κράκερ ολικής άλεσης με καρότο-αγγούρι σε λωρίδες

Τορτίγια με λαχανικά και γαλοπούλα. Γεύμα πλούσιο σε τρυπτοφάνη (που αργότερα θα γίνει σεροτονίνη και θα επέλθει κορεσμός), σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες ειδικά αν προτιμήσουμε τορτίγια ολικής άλεσης.

Όπως και να έχει, μην ξεχνάτε! Ένα υπερφαγικό επεισόδιο δεν είναι λόγος να τιμωρήσουμε τον εαυτό μας. Μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, διαχειριζόμαστε όσο καλύτερα γίνεται τα συναισθήματά μας και τρεφόμαστε σωστά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*