του Δουρβανίδη Ιορδάνη

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία των λαχανικών στη διατροφή μας. Από την πληθώρα βιταμινών μέχρι τις φυτικές ίνες και τον κορεσμό, τα λαχανικά αποτελούν τη βάση μιας σωστής διατροφής. Τι θα λέγατε να δούμε πως μαγειρεύονται σωστά;

Είναι βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής η οποία εκτός των άλλων δίνει έμφαση την εποχικότητα (να προτιμάμε δηλαδή λαχανικά στην εποχή τους, φρέσκα) και στην βιοποικιλότητα (λαχανικά του τόπου μας που δε χρείαζεται να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να έρθουν στο πιάτο μας).

Όσο σημαντικό είναι να επιλέγουμε σωστά τα λαχανικά μας άλλο τόσο είναι και να γνωρίζουμε πως θα τα μαγειρέψουμε (αν δεν τα καταναλώσουμε ωμά) ώστε να μη χαθούν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αρχικά ας δούμε ορισμένους όρους που συναντάμε συχνά στα βιβλία και στις εκπομπές μαγειρικής που καλό είναι να τους γνωρίζουμε:

  • Σοτάρισμα: Μια πρόχειρη μετάφραση από τον γαλλικό όρο σημαίνει πηδάω ψηλά, όπως ακριβώς κάνουν και τα λαχανικά κατά το σοτάρισμα. Αναφέρεται σε γρήγορο μαγείρεμα στο τηγάνι σε υψηλές θερμοκρασίες και λίγο λάδι.
  • Λαχανικά στον ατμό: Γίνεται σε ειδικό μαγειρικό σκέυος, σε ένα wok ή και σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι. Είναι η πιο εύκολη και ήπια μέθοδος για να μαγειρέψετε λαχανικά, κόβοντας τα σε ομοιόμορφα σχήματα και μαγειρεύοντας τα σε χαμηλή θερμοκρασία. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται όλα τα θερμοευαίσθητα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών.
  • Ψητά λαχανικά: Μαγείρεμα λαχανικών στο φούρνο σε υψηλή σχετικά θερμοκρασία (200-250ο C). Προκύπτουν πολύ γευστικά πιάτα με λαχανικά ακολουθόντας σχετικά εύκολη διαδικασία: Ομοιόμορφο τεμάχισμα λαχανικών, ελαιόλαδο, μπαχαρικά, αποστάσεις μεταξύ τους στο ταψί, σωστή θερμοκρασία και χρόνος!

Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να βρείτε χρόνους μαγειρέματος διαφόρων λαχανικών ανάλογα με τη μέθοδο που θα επιλέξετε. Φυσικά, το τελικό απότελεσμα είναι καθαρά θέμα προτίμησης και ενδεχομένως να τροποποίησετε κάποιες λεπτομέριες του πίνακα.

Επίσης, στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αντίστοιχους χρόνους για άλλα λαχανικά που μαγειρεύονται είτε στον ατμό, είτε με βράσιμο ή στον φούρνο.

Λαχανικό Βράσιμο Στο φούρνο
Κουνουπίδι 4-6 λεπτά 25-30 λεπτά στους 200
Πατάτα 15-20 λεπτά 30-45 λεπτά στους 220
Γλυκοπατάτα 20-30 λεπτά 25-30 λεπτά στους 220
Λάχανο 5-10 λεπτά 30 λεπτά στους 200
Φασολάκια 6-8 λεπτά 12-15 λεπτά στους 220

Το μυστικό για να εντάξετε περισσότερα και γευστικότερα λαχανικά στην καθημερινότητά σας είναι ένα: Πειραματιστείτε!

Προσπαθήστε να βρείτε λίγο ελεύθερο χρόνο μέσα στη βδομάδα για να δοκιμάσετε κάτι καινούριο στην κουζίνα, πειραματιστείτε με την οικογένεια ή τους φίλους σας και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είστε ο/η έξπερ των λαχανικών! Καλό μαγείρεμα

 

 

2 Replies to “Μαγείρεμα λαχανικών: Ένας πρακτικός οδηγός”

  1. Ευχαριστούμε Ιορδάνη,κατατοπιστικοτατο!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*