Φαγητό από έξω

του Δουρβανίδη Ιορδάνη

Για πολλούς ανθρώπους το φαγητό από έξω είναι μια καθημερινότητα. Πολλές φορές το πρωινό το καταναλώνουμε καθώς πηγαίνουμε στη δουλειά, το μεσημεριανό είναι μια επιλογή από κάποια καφετέρια πχ κρύο σάντουιτς ενώ το βραδινό (που συχνά είναι το comfort meal μας) είναι παραγγελία από fast food. Όσο πιο απαιτητική είναι η καθημερινότητα μας, τόσο καλύτερα πρέπει να γνωρίζουμε πως να επιλέγουμε σωστά από τι επιλογές που υπάρχουν προκειμένου να διατηρήσουμε μια υγιεινή διατροφή. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα χρήσιμα tips που πιθανότατα να σας βοηθήσουν.

Ας μιλήσουμε για Συναισθηματική πείνα

του Δουρβανίδη Ιορδάνη

Μόλις επιστρέψατε στο σπίτι και επιτέλους απολαμβάνετε το γεύμα που τόση ώρα υπομονετικά αναμένατε. Αφού έχετε τελειώσει και κάθεστε αναπαυτικά….ΞΑΦΝΙΚΑ….έρχεται μια ακαταμάχητη επιθυμία για γλυκό ή για λίγο ψωμί, ή ένα κριτσίνι που είδατε πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Τι πραγματικά συμβαίνει; Έχετε στ’ αλήθεια έλλειψη ενέργειας ή είναι κάτι άλλο;

Ας μιλήσουμε για Μεσογειακή διατροφή

του Δουρβανίδη Ιορδάνη

Αρχικά, για να βρούμε τις ρίζες της μεσογειακής διατροφής θα πρέπει να ανατρέξουμε στη διατροφή των παππούδων και των γιαγιάδων μας και ίσως και παλαιότερα. Ήταν η διατροφή που μελέτησε ο Άνσελ Κις στη μελέτη των 7 χωρών στα τέλη της δεκαετίας του ’40 όπου διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι της Κρήτης παρόλο που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες λιπαρών, είχαν τη μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων (σε σχέση με την πιθανότητα εμφάνισης στην Αμερική που είχε προβληματίσει αρχικά τον Κις). Έτσι, ξεκίνησε η μελέτη του είδους των λιπαρών που καταναλώνονταν και φάνηκε ότι η διατροφή της Κρήτης ήταν πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα και φτωχή σε κορεσμένα.

Μαγείρεμα λαχανικών: Ένας πρακτικός οδηγός

του Δουρβανίδη Ιορδάνη

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία των λαχανικών στη διατροφή μας. Από την πληθώρα βιταμινών μέχρι τις φυτικές ίνες και τον κορεσμό, τα λαχανικά αποτελούν τη βάση μιας σωστής διατροφής. Τι θα λέγατε να δούμε πως μαγειρεύονται σωστά;

Πως η τηλεόραση, το κινητό και ο υπολογιστής μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή των παιδιών;

του Δουρβανίδη Ιορδάνη

Έχουμε ακούσει σίγουρα πως το να τρως μπροστά στην τηλεόραση δεν είναι καλό για τη διατροφή. Στην ουσία δεν πρόκειται για αστικό μύθο, η τηλεόραση και τα τελευταία χρόνια τα κινητά και οι υπολογιστές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διατροφή μας και ειδικά των μικρών παιδιών.